perjantai 5. syyskuuta 2008

Nyt löytyy veriseitikkejä!


Nyt kaikki värjärit metsään - veriseitikit ovat nousseet pintaan joukolla (ainakin täällä Hämeessä)! Kuvassa on eilinen saaliini - enkä edes ehtinyt metsään etsimään, keräsin vain polun varrelta. Muitakin seitikkejä (keltaisia ja oransseja) löytyy mukavasti, ja ensimmäiset veriheltatkin ovat ilmaantuneet. Sitä paitsi syötäviä sieniä on myös paljon, aamulenkillä löytyy aina lounastarpeiksi herkkutatteja, ruskotatteja, leppärouskuja, limanuljaskoita ym. Antoisaa sienisyksyä kaikille!

keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Mäntpistiäinen


Seinävaatetta varten aloin taas värjäämään kankaita ja kudonnaisia. Värjäykseen on tullut "pieni", lähes 30-vuoden paussi johon me naiset monasti päädymme. Taas sormet syyhyää siihen malliin että moni muu asia saa jäädä taka-alalle.
Aloitin värjäyskokeilun pajunlehdillä. Kahlasin vanhoja värjäysoppaita läpi. Olin suorastaan unohtanut kuinka menetellään. Puretin ensimmäiset vanhat lakanat pesusoodalla ( jossain oppaassa suositeltiin puuvillalankojen purettamiseen) ja alunalla. Väri tuli haalempaa kuin seuraavalla keralla pelkällä alunalla puretettaessa. Olisko viikon liemen seisottamisella osuutta asiaan. Värjäsin pienemmällä liemimäärällä monta kertaa ja tuntui kuin koko ajan keltaisuus kirkastuisi. Toki erilaiset meateriaalit vaikuttaa tietty asiaan.
Kaikista kirkkain väri tuli tähän ylhäällä kuvassa olevaan poppanaan jonka kuteet on leikattu vanhoisa lakanoista.

Näin keltaiselta poppananpala näytti vielä sadevedellä huuhtomisen jälkeenkin. Pienet taitteet ei haittaa, aion käyttää niitä efekteinä seinävaatteessa.