tiistai 21. syyskuuta 2010

Luonnonväreillä värjättyjen tuotteiden käyttökokemukset

Opiskelen Lapin yliopistossa Taiteen maisteriksi valmistavalla tutkintolinjalla ja olen päässyt opinnoissani graduvaiheeseen. Graduni aiheena (ja sen työnimenä) on Luonnonväreillä värjätyn tuotteen kokeminen. Koska luonnonväreillä värjättyjä tuotteita ei ole toistaiseksi saatavilla kovinkaan paljoa, käännyn teidän puoleenne.

Värjärikillan jäseninä teillä on tavallista kuluttajaa enemmän tietoa luonnonväreistä ja luultavasti myös omia käyttökokemuksia niillä värjätyistä vaatteista ja muista tuotteista. Olen nyt tuon käyttökokemuksen perässä, koska sitä ei ole vielä itselleni kertynyt niin paljoa, että voisin sen pohjalta luotettavasti raportoida luonnonvärien käytettävyydestä verrattuna synteettisiin, teollisuuden käyttämiin väreihin. Kyse on siis nimenomaan uonnonväreillä värjätyn tuotteen tarjoamista käyttäjäkokemuksista.

Kuinka hyvin värit ovat kestäneet käytössä? Ovatko ne haalistuneet, muuttuneet vai säilyneet muuttumattomina? Irtoaako väriä pesussa tai hankauksessa? Oletteko käyttäneet luonnonväreillä värjättyä tuotetta kuten kaupasta ostettua vai oletteko käsitelleet sitä hellävaraisemmin esimerkiksi pestessänne sitä? Jos olette käsitelleet luonnonväreillä värjättyä tuotetta hellävaraisemmin, onko se johtunut materiaaleista, väristä vai siitä, että olette kenties tehneet tuotteen omin käsin ja sillä siksi on suurempi arvo, ettekä halua vahingossakaan lyhentää sen käyttöikää? Onko esille noussut ongelmia, joita kaupasta ostetuissa tuotteissa ei ole? Entä millaisia positiivisia tuntemuksia luonnonväreillä värjätty tuote/vaate herättää?

Tuote kuin tuote ja millainen kokemus tahansa; minua kiinnostaa tietää,
millainen se on ollut.

Riikka Koistinen
Lapin yliopisto
Muotoilu, Vaatetus, Taiteen maisterisopiskelija
rkoistin@ulapland.fi
Ylikorvantie 21 as 20 a
96300 Rovaniemi

Ei kommentteja: