tiistai 3. helmikuuta 2009

Hei, miltei unohtui kertoa kuulumiset Marraskuun 2008 World Shibori Network ISS08 konferenssista. Pariisin syksy oli kauneimmillaan saapuessani Port Royaliin. Kävelymatkan päässä toisistaan olivat hotellini ja Paris American Academi, jossa osa konferenssin workshopeista järjestettiin. Ensimmäinen demotyöpaja johon otin osaa koski kankaaseen shibori menetelmin aikaan saadun kolmiulotteisen muodon pysyvyyttä. Eri materiaaleilla ja menetelmillä muodon kestävyyttä voidaan lisätä. Herra Kuno oli kehittänyt tapoja joilla valkaisemattomalle puuvillalle ja keittämättömälle silkille voidaan paineessa keittämällä saada melko kestävät shibori -muodot.

Herra Murase esitteli yrityksensä tuotantoa iltapäivällä ja perjatai aamuna Herra Hayakawa näytti kuvia shiborin sovellutuksista lasille, alumiinille, betonille ja posliinille. Catherine Ellis puolestaan näytti kehittelemiään menetelmiä ja suunnitelemiaan kankaita, jotka valmistetaan kutomalla shiboria. Trudi Pollard kertoi värjärin elämäntavastaan Australiassa. Deb Connelly demosi kauniisti nunofelt valmistustaan (hän värjää materiaalinsa Uuden-Seelanin luonnosta saatavin värein).

Varsinainen konferenssi pidettiin Musee du Quai Branly´ssä, Eiffel tornin vieressä. Museo on ehdoton käyntikohde, etnograafinen kokoelma on uskomaton. Lukemattomat luennot ja lyhyet esitykset shiborin historiasta, menetelmistä, tuotannosta, trendeistä, taiteesta ja tulevaisuudesta antoivat todella hyvän kuvan sekä asiaa tuntemattomalle että jo "oppineellekin". Jos vielä järjestelyt olisivat sujuneet aikataulussa ja suunnitelmien mukaan olisi kokemus ollut "täydellinen". Luennoitsijoina oli kehden päivän konferenssissa mm. Frida Sorber, Gaia Fisher, Linda Hansen, Tren Union, Yasuko Iyanaga, Hiroko Watanabe, Bernard Dupaigne, Joy Rich, Virginia Davis, Karen Urbanek, Analisa Hedstrom, Mie Iwatsubo, Hiroshi Murase, Sandra Ericson...

Osallistuin vielä Michel Garcian indigolla värjäämisen työpajaan ja Analisa Hedstomin ja Jean Willians Cacicedon kolmipäiväiselle villa- ja silkkikankaiden värjäämisen ja työstämisen kurssille. Kumpikin lisäsi tieto-taitoani aimo annoksen. Indigolla värjäyskestä opin helpohkoja rautaan perustuvia kyyppejä. Villan ja silkin työstämisen tieto-taitoni syveni taas yhden askeleen.

Yoshiko Wada on WSN:n sydän ja henki, hän olikin osannut luoda konferenssiin lämpimän ja kotoisan tunnelman ja saanut ehdottomasti maailman huiput liikkeelle. Kiitos hänelle!

1 kommentti:

Ulla kirjoitti...

Kiva lukea Shibori - konferenssista. Sinne kyl pitää kanssa joskus päästä - on ollut mielessä jo monenmonta vuotta.

Olisi kiva jos tästä tulisi juttua myös killan jäsenlehteen.