sunnuntai 10. maaliskuuta 2013


Värjää punajuurella!

Kuva: S.Mentu
Löysin sattumalta uudehkosta keittokirjasta (Pelliccioni & Kangas: Punajuuri, ruokaohjeita ja ideoita. Gummerus 2012) punajuurella värjäämisen ohjeen. Ohje on kirjan mukaan peräisin Piippolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, jossa oli käytetty ao. kaltaista hapatusvärjäystä onnistuneesti.

Kuva: S.Mentu
Tarkka ohje  löytyy siis em. lähteestä tai työpaikkani blogista www.opistostakasin.fi otsikolla "Värjää punajuurella" osat 1-3. Lyhyesti sanottuna uunissa kypsennettyjä ja soseutettuja punajuuria liotetaan vesi-etikkaliemessä 5 vrk. Sen jälkeen alunapuretetut villalangat kuumavärjätään siivilöidyssä liemessä tavalliseen tapaan. Lopuksi värjätyt langat jätetään liemeen vielä 5 vuorokaudeksi.

Kokeilin ohjetta ja valkaisemattomat villalankani (ja yksi vaaleanharmaa) värjääntyivät tiilenpunaisiksi - sävy on melko lähellä krapinpunaista. Tuttuni Inkeri kokeili samaa ohjetta, mutta ei tehnyt lainkaan kuumavärjäystä. Hänen valkaissut villalankansa värjääntyivät kylmemmän punaisiksi.

Olen nyt pitänyt lankanäytettä eteläikkunalla osittain pahvipalan alla pari viikkoa ja hieman väri on haalistunut kovassa kevätauringossa. Sen analyyttisempää en osaa valonkestosta kertoa; ehkä joku muu jaksaa sitä kokeilla systemaattisemmin...Joka tapauksessa oli mielenkiintoista ja hauskaa saada aikaan komea punainen väri lankoihin!

Aurinkoisesta talvipäivästä nauttien,
Tupu Mentu
4 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Näin Tupun värjäämät langat ja ne olivat todella kauniita. Aion itsekin kokeilla. terv. Tuija

Pihla kirjoitti...

Hienoa, tätä pitääkin kokeilla, saisikohan vaaleanpunaistakin...

Pihla kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unelma kirjoitti...

Tervetuloa margsan, lukijaksi ruokablogiini.
Terveisn, Unelma