torstai 23. tammikuuta 2014

Järviruoko - ryti - Phragmites australis

Vaikka vielä eletään talven keskellä, ovat värjäykseen liittyvät asiat jo mielessä. Kiitos Killan viimeisimmän Värillä-lehden sisällöstä!!

Viime kesänä törmäsin jossain nettimaailmassa järviruokoröyhyillä värjäämiseen ja päätin tietysti kokeilla myös. Kirjallisuudesta löysin tietoa vain varsilla/lehdillä värjäämisestä. Asia lienee jo tuttuakin tutumpi monille
jäsenille, mutta koska innostuin todella aiheesta ja myönteisistä kokemuksista, niin kerron tässä omista näkemyksistäni kuvien myötä:

Kerättyjä röyhyjä (juuri avautuneita, liloja) oli 900g ja langat olivat esipuretettuja alunalla. Ihan normaali peruskeitto - siivilöinti. Ko liemestä värjäsi peräti kolme eri lankaerää!! Käytössäni on 10l kattila ja lankaerät olivat n 100g.

vas. eka liemestä, vaaleammat toisesta ja kolmannesta erästä

ensim. liemen: merinoa, hjertesock, 7-velj.valkea, teksti valitettavasti epäselvää..

koukutut, jossa tum.vihreä ensimmäisem värjäyksen Hjertegarnia

samaa kuin yllä

toisen värjäyserän sukkalankaa

Ilahduttavaa oli, että kasvi oli riittoisaa ja kokemukseni on, että väri kestää todella hyvin pesut!
Vihreä kuuluu lempiväreihini ja röyhyillä saa helposti eri vihreän sävyjä.

Mukavaa ja menestyksellistä alkanutta vuotta!!!!    Terveisin Margit Sanaksenaho

5 kommenttia:

Kankuritar kirjoitti...

Hei ja kiitos kirjoituksestasi. Nytpähän mitä tule kokeilemaan ensikesänä. Ihanat vihreät värit.

Päivi kirjoitti...

Muutama vuosi sitten kokeiltiin näillä värjäilyä myös Värjäripäivillä (Rymättylässä, ellen väärin muista) Kylläpäs sopan keitit -työpajassa, jossa testailtiin vanhoja reseptejä. Tuolloin merivedellä saatiin todella voimakkaita ja kirkkaita vihreitä, jotka tosin ainakin itselläni haalistuivat jonkin verran. Viime kesänä tein uuden värjäyksen ja otin selvää väriaineesta: se taitaa olla samaa, jota saa punasipulin kuorista! Ilman alunaa tai vastaavia suoloja pitäisi röyhyistä saada myös rusehtavia/punertavia sävyjä, mutta itse onnistuin tässä vain kerran - tuli vihreää myös ilman alunaa.

Leena kirjoitti...

Hienoja vihreitä:)
Mielenkiintoinen tuo Päivin kommentti, en ole itse ehtinyt kokeilla koskaan röyhyillä, vaikka järvi missä tuotakin kasvaa on ihan lähellä. Olen pelännyt, että valonkesto ei ole riittävä myyntilangoille, mutta sitähän ei tiedä ennenkuin kokeilee!

Pihla kirjoitti...

Moikka, siis eikö tarvinnut edes mitään kuparia/rautaa ja näin hienot tuli?

margsan kirjoitti...

Pihlalle: ainoastaan alunaesipuretus. joissain langoissa oli pohjana vaaleanharmaa lanka.