perjantai 23. toukokuuta 2014

Mitä väriä voikukan juurista?

Onko jollain kokemusta siitä, mitä väriä saa voikukan juurista? Keskiajan puvut -kirjassa mainitaan kuvatekstissä (s. 79) voikukan juuret, mutta mielestäni sillä värjätyt langat puuttuvat kuvasta.

Onkohan värjäyksen lopputuloksessa eroa, jos juuret kuivaa ennen värjäystä tai jos juuret käyttää tuoreena?

Aloin jo etsiä netistä sopivaa työkalua juurten ylöskiskomiseen. Kolmea rikkaruohonkitkijää oli testattu Vantaan Energian asiakaslehteen. Testin mukaan Fiskarsin laite repii poistettavan kasvin kaikkein syvimmältä pois.

http://www.vantaanenergia.fi/fi/TietoaKonsernista/media/Documents/Energiavirtaa%202-2013.pdf  (PDF-sivu 9)

9 kommenttia:

Maarit kirjoitti...

Ja kun malttaa etsiä, tietoa löytyy. Colorian mukaan "oranssinruskeaa (juurista alunapuretteella villaan). Juurista magentanpunaista (ilman puretusta) ja kuparinruskeaa."

http://www.coloria.net/varjays/taraxacum.htm

Jätän silti kysymykseni näkyville, sillä olisi kiva kuulla käytännön kokemuksista.

Päivi kirjoitti...

Hienoa, jos joku tätä kokeilee. Olen itse onnistunut saamaan tosi pienistä kokeilueristä (siis molempia vähän, voikukan juuria ja lankaa ihan vain näytteeksi) alunapuretettuihin nimenomaista oranssinruskeaa, joka ei mielestäni ollut hirveän nätti väri. Ilman puretusta sain vaaleanpunaisia sävyjä ja mietin, että jos voikukan juuria olisi paljon, niin niistä tosiaan voisi saada kovinkin pinkkejä - mutta näytteistä väri hävisi aika pian, kun olivat parvekkeella valossa.

Mulla ei ollut valitettavasti noista valokuvia, enkä tähän hätään löytänyt näytteitäkään - mutta nythän olisi taas aika kokeilla :)

Päivi kirjoitti...

Ai niin, ja vielä: itse onnistuin tosiaan saamaan tuota vaaleanpunaista juurista vain kerran - ja juuret olivat tuolloin olleet parvekkeella talven yli, en käyttänyt tuoreeltaan. Tuoreeltaan olen saanut vain epämääräisiä beigejä... Joten, jos joku kerää nyt voikukan juuria, niin voisi osan laittaa talven yli säilöön - voisi testata vaikuttaako väriin.

Leena kirjoitti...

Täähän onkin mielenkiintosta, että Päivi olet saanut punertavia sävyjä voikukan juurista, vaikka väri ei sitten ollutkaan kestävä. Nimittäin punainen voikukanjuuresta on sellainen mitä mainitaan jossain vanhemmissa kirjoissa ja suunnilleen kerran vuodessa asia nousee esille kansainvälisillä värjäyskeskustelupalstoilla, eikä kukaan koskaan ole onnistunut saamaan sitä punaista. Sitä pidetään jo ihan myyttinä, mitä on sitten toistettu ilman että kukaan on kokeillut. Tai sitten epäillään, että kyse on jostain väärinkäsityksestä lajimäärityksissä ja kyse olisikin joko jostain muusta kasvista kokonaan tai jostain harvinaisesta voikukan lajista.

Mutta sun kokemuksen mukaan se voisikin olla kuivaus, joka muuttaa väriaineet voikukan juuressa punaiseksi, tätä ei varmaan ole muut kokeilleetkaan! Voikohan ne väriaineet olla jotain tanniineja tms, vai mitä?
Meilläkin voikukkaa kyllä löytyisi, mutta jos väri ei ole kestävä, niin en taida viitsiä uhrata aikaani siihen (ainakaan ennenkuin eläkkeellä:-))

Päivi kirjoitti...

Muistaakseni tein jonkun vanhan kelttiläisen ohjeen mukaan. Oiskohan ollut tämä: "Magenta. Bearnan Bride (voikukka). Boil the plant for two hours, and after removing the dye stuff boil the wool for half an hour." + ne juuret oli tosiaan olleet talven yli parvekkeella. (Enkä tiedä, mistä tuon ohjeen olen joskus poiminut, luultavasti jostain tartaanikirjasta.)

Tsekkasin vanhoja muistiinpanojani ja sinne en ole kirjannut muita huomioita kuin että lehdistä ja kukista (pääosin lehdistä) saa hyvin voimakasta keltaista, ja että savimaalla kasvaneista voikukista on tullut ylipäätään voimakkaampia värejä.

"Savimaa" tuossa muistiinpanossani viittaa varmaan ennemminkin siihen, että tuohon aikaan poimin kasveja lähinnä kolmesta paikasta, joissa oli erilainen maaperä - ja olen tehnyt vertailuja vain noiden kolmen paikan kesken, lähinnä vain muistaakseni itse, mihin kannattaa mennä poimimaan. Ei ole siis mikään tieteellinen havainto, mutta ehkä tässäkin voisi olla syytä...

Oh, ja vaaleanpunainen oli tosiaan VAALEANpunaista, siis punertavaa, ei mitenkään kirkasta magentaa.

margsan kirjoitti...

Keskusteluun lisäisin vielä, että voikukkiahan on useita lajikkeita, joten ehkäpä sekin saattaisi vaikuttaa sävyyn.....?

Milla kirjoitti...

Kaunis!

Unknown kirjoitti...

Pohdin myös kokeilla voikukan juurella värjäystä. Olen nostanut kahvimaalla peltomullassa kasbsneita voikukkia, pessyt ja raaputtanut niiden juuret ja kuivattanut ravinnoksi. Tässä yhteydessä olen havainnut, että osassa juuria on punaista väriä. Se on sellaista punaruskeaa, kuin kuivunutta verta. Kaikissa juurissa sitä ei ole, eikä leikkaamispintaan sitä mupdodtu. Mahtaakohan se liittyä esim. juuren vahingoittumiseen ja hajoamiseen/mädäntymiseen. Jos juuria pitäisi jotenkin prosessoida ensin
Voi olla myöd joku ph-juttu.

Ritva kirjoitti...

Onpas hieno! :)