keskiviikko 6. elokuuta 2008

Ehdotuksia Värjäripäiville

Kasasin tähän niitä kurssi/ luentoehdotuksia joista oli juttua Värjäripäivien aikana. Ehdotellaan joukolla lisää - saadaan runsaampi kirjo. Myös sopivaa kurssittajaa/ luennoitsijaa voisi ehdottaa - vaikka itseäänkin!
1. Puutarhan satoa väripadassa M. Nummi-Karttunen
2. Maavärit/ työnäytös & luento A. Wikström
3. Luonnonvärit ja ekologisuus - luento T.Laurila
4. Perinnetekniikat - kuten tänä vuonna nokkonen & kehruu
5. Vuoden 2009 värikasvi pietaryrtti - luento M. Keskitalo
6. Keskiaikainen värjäyskurssi: pukeutuminen ja värjäys k-ajan tyyliin
7. Nahan värjääminen
8. Koruja: puuhelmet, ja luu & sarvet väripadassa
9. Peruskurssin lisäksi vaikka n. joka toinen vuosi kyyppivärjäys: morsinko/ indigo ja selluloosakuitujen värjäys
10. Joku kansainvälinen kurssittaja
11. Luonnonpuretteet
12. Vuoden värikasvin pietaryrtin tiimoilta: luento keltaisista väreistä
12. Värjätyn materiaalin hyödyntäminen:
-koukkuaminen
-nauhat: lauta-, pirtanauha, kumihimo -tekniikka
-miniryijy
-käsintuftaus


6 kommenttia:

Niina J. kirjoitti...

Mie äänestän ainaskin perinnetekniikoita, nahanvärjäystä, keskiaikaa (voisi olla myös laajennettuna muitakin aikakausia), pietaryrttiä ja langankäyttövinkkejä.

Toisaalla on tullut mainituksi suunnitelmat värinkeston seuraamisesta yms. yms. kokeista, ja Päivi onkin omaa projektiaan jo aloittanut. Kuinkahan onnistuisi meidän kiltalaisten (itse)organisointi tässä talven aikana samanlaisiin seurantatutkimuksiin.... ? Voisi sitten ensi kesänä koota Värjäripäivillä raporttia vaikka siitä keltaisen kuuluisan huonosta värinkestosta. Tulisi joukolla todennettua/kumottua näitä tietoja ja kerättyä huomioita esim. haalistumiseen vaikuttavista tekijöistä.

(Pitääkin tässä tehdä oma koepalapahvi a la Päivi ja laittaa se vaikka kehyksiin seinälle. Tutkimusta ja estetiikkaa käsi kädessä. ;))

Anonyymi kirjoitti...

En ole Värjärikillan jäsen, mutta ymmärsin sivuiltanne, että kurssille voi tulla myös jos ei ole jäsen. Ehkä liityn jäseneksi. Olen suunnitellut pitkään alkavani kasvivärjäykseen joten toivottavasti teillä on värjäyksen peruskurssi, ainakin tänä vuonna oli.

Sitten olen kiinnostunut tuosta violetista kuvasta. Olen yrittänyt katsoa, onko tässä blogissa jotain kasviväreistä tehtyä, mutta ei ole ollut paljon kuvia. Minua kiinnostaa tuo violetti kuva, onko se paperia vai miten se on tehty? Mistä kasvista saa tuollaista violettia väriä?

Pia kirjoitti...

Monta kivaa aihetta on tarjolla ensi vuodeksi, joten varmaan ensi vuonnakin tulen värjäripäiville, jos vain ajankohta muuten sopii.

Pikemminkin taitaa olla valinnan vaikeus kurssien suhteen.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdotan vieläkin kukinnoilla värjäämistä. Sopii varmaan puutarhateemaan ja myös pietaryrttiin - ja moneen muuhunkin. Mari N-K on ainakin jossain yhteydessä maininnut daalian kukilla värjäämisestä. Voisiko hänen luentonsa/kurssinsa painottua kukkiin?

Ulla kirjoitti...

Riitalle vastaus: violetti värisävy tuossa kuvassa on peräisin kokenillista. Kokenilli on kilpikirva ja ulkomaan väri-ihmeitä : )Kuvassa on yksityiskohta painetusta tekstiilistäni, painatus/ maalaus on tehty bourétte -silkille. Väri on tehty sävyltään hyvin voimakkaaksi ja maalattu pariin kertaan.

Ja kyllä vaan, sekä blogiin että kursseille ovat tervetulleita kaikki - eivät vain jäsenet!

Päiviä kirjoitti...

Koli olisi mystinen paikka. Luonnonsuojelualueita ympäristössä.
Mystiikan ja pyhän kolin ympärille loihdittu teema voisi olla kiva. Viime marraskuussa kävin PyhäKoli tapahtumassa, jossa oli henkisyyden ympärille koottu esiintyjiä ja oli eri alojen myyjiä tuotteineen Hotelli Kolin tiloissa.