maanantai 4. elokuuta 2008

Valonkestosta

(Niina tuolla kommentoi johonkin postiin valonkestosta, joten ajattelin pistää sille kokonaan oman juttunsa)Olen heinäkuussa pistänyt käyntiin valonkestoprojektin, jota jo vuodenpäivät haudoin mielessäni. Siitä on lyhyt selostus coloria-blogissani. Miulla langat tosin ovat ikkunassa kiinni ja asumme avoimella paikalla, joten tuo valonmäärä on TODELLA rankka, eli langat ovat ehkä liiankin framilla oikeita tuloksia varten ja varmasti haalistuvat aika nopeasti. Värjäriviikoilla tuli aika paljon värjättyä kaikenlaista uutta ja tarkoituksenani on pistää lankoja uudessa satsissa kestotestiin piakkoin.

Värjäriviikoilla puhuttiin paljon myös sinipuun (logwood, Haematoxylon) valonkestosta. Sillä värjätty lankahan tunnetusti haalistuu aika nopeasti ja jos sen esim. pesee heti värjäyksen jälkeen, väriä irtoaa miltei loputtomasti. Itse olen kumminkin huomannut, että kun värin antaa kuivua mahdollisimman pitkään langassa, se alkaa hiljalleen kestää pesua melko hyvin; esim. puoli vuotta sitten värjäämistäni langoista ei lähtenyt pesussa juuri lainkaan väriä. Sinipuun hurja maine huonona väriaineena on osittain totta (lanka todella haalistuu kohtuullisen paljon nopeassa ajassa) ja osittain perua siitä, että se oli suuri taloudellinen uhka esim. englantilaisille ja saksalaisille, joilla ei ollut aikanaan jalansijaa eteläamerikkalaisissa maissa, joista sitä sai hankittua: vieras väri vei rahat ulkomaille. Osin haalistumisen määrääkin on liioiteltu ja se juontuu ajasta, jolloin sinipuuta käytettiin indigon kanssa pääasiassa mustan värjäämiseen. Eli sinipuun avulla värjätty musta väri alkoi nopeasti sinertää eikä enää vaikuttanut niin mustalta.

Ajattelin ottaa pienen nipun (öh, vyyhden) sinipuuta, pistää siitä suurimman osan jätesäkkiin, jättää ulkopuolelle osan ja jättää parvekkeelle aurinkoiseen paikkaan. Käyn viikon välein siirtämässä jätesäkin suuta hieman ylemmäs, niin näkee, millä tavoin haalistuminen etenee. Aion kyllä pistää sinipuuta tuohon ikkunavalonkestoprojektiinikin, mutta tämän säkkikokeilun tuloksia odotettavissa siis joskus syksyn aikana.

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Mielenkiinnolla odotan valonkestotuloksia. Minäkin olen luullut, että sinipuulla on huono maine, MUTTA nyt sitten luin hiukan eri kirjoja ja rautapuretuksella saatu musta/sinimusta onkin hyvin kestävä väri mm Böhmerin ja Cardonin mukaan. Aluna- ja tinapuretuksella saadut violetit ovat niitä huonompia, mutta niissäkin värjäystekniikka voi parantaa värin kestoa. Käyttämällä isompaa alunamäärää (20%) valonkeston pitäisi parantua.
Tämä on nyt vain luettua, omaa kokemusta ei ole ollenkaan, paitsi että tilasin juuri kilon sinipuuta kokeiluja varten:)