lauantai 2. elokuuta 2008

Toivomus ensi kesän Värjäripäivien kurssiksi

Olisi kiva, jos ensi vuonna Värjäripäivillä olisi kurssi, jolla käytettäisiin luonnonpuretteita; raparperiä, pajun kuorta...jne. Onko kenelläkään kokemusta niiden käytöstä? Ovatko värisävyt yhtä vahvat kuin kemikaaleilla ja millaiset valon- ja pesunkestot ovat luonnonpuretteita käytettäessä?

Tiina

4 kommenttia:

Niina J. kirjoitti...

Joo kannatetaan! Itsekseni mietin juurikin samaa aihetta. Oisi todella kiinostavaa tehdä puretekokeiluja eri puretteilla ja eri langoilla ja katsoa sitten kuinka paljon ne eroavat toisistaan. Ja jos joskus saisi aikaiseksi "seurantatutkimuksen" esim. tuosta valonkestosta... Kukahan olis valmis makuuttamaan lankojaan vuoden päivät ulkosalla tms...

Eila A kirjoitti...

Luonnonpuretteet on hyvä kurssiaihe ensi kesäksi!

Minun oli tarkoitus kokeilla tuota raparperin lehdillä purettamista muutama viikko sitten. Minulla oli noin 1,5 kiloa raparperinlehtiä, joita keitin ensin tunnin verran ja laitoin sitten joukkoon 500 g lankaa. Keitin soppaa noin tunnin ajan ja annoin lankojen jäähtyä liemessä seuraavaan aamuun. No, langat olivat aamulla niin kauniin vihreitä, että päätin jättää ne sellaiksi. Joten puretuskokeilua täytyy jatkaa myöhemmin, ehkä säätää raparperin määrää ja aikoja vähän pienemmiksi.

"Seurantatutkimuksesta" sen verran, että muutama vuosi sitten oli tarkoitus tehdä porukalla järjestelmällisiä kokeiluja keltaisen värjäämisestä eri kasveilla ja puretusaineilla ja testata niiden valonkestoa. Mutta puhti loppui alkumetreillä ainakin minulta, joten homma täytyisi organisoida joskus uudestaan.

Ulla kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Ulla kirjoitti...

Luonnonpuretteista luin juuri lisää Dominick Cardonin kirjasta/ alunapitoiset kasvit mm. liekokasvit. Alunan määrä pysyy pienempänä kuin purkista ottaen (kasvit sisältää niin vähän max 3% pitoisuuksia), mutta värinkestot olivat kuitenkin testien mukaan yhtä hyvät tai jopa pikkiriikkisen paremmat kuin normialunalla purettaen!

Luonnonpuretekurssi olisi myös minusta kiva. Kurssittajiakin löytyy.