tiistai 5. elokuuta 2008

Värejä pihalta ja kasvimaalta

Evolla juteltaessa nousi esiin yksi mahdollinen teema ensi vuoden Värjäritapahtumalle: "Värikäs kasvimaa" (tai jotain sen suuntaista). Kannatan lämpimästi tätä teemaa, sillä onhan niin, että värikasveja etsiessä ei aina tarvitse lähteä omaa pihaa tai puutarhaa tai toria kauemmaksi. Monenlaiset kasvimaan asukit käyvät värjäykseen, ja usein niistä nimen omaan ne osat, jotka muuten heitettäisiin pois. Laitan tähän virikkeeksi ja yllykkeeksi kuvan muutamista omista kasvimaavärjätyistä langoistani.Värit ovat (vasemmalta alkaen): raparperin lehdet rautapuretuksella, raparperin lehdet, raparperin juuri kymävärjäyksellä, raparperin juuri, raparperin juuren jälkiväri, porkkanan naatit alunapuretuksella, porkkanan naatit alunapuretuksella harmaalle langalle, rikkaruohosekoitus alunapuretuksella harmaalle langalle, sipulin kuorten toinen jälkiväri, sipulin kuorten ensimmäinen jälkiväri ja sipulin kuoret alunapuretuksella. Lankana kaikisssa on joko 7 veljestä tai Nalle.

Nyt siis kaikki korjaamaan satoa omalta tai ystävien pihalta, ja suunnittelemaan ensi vuoden kylvöjä värikkäin taka-ajatuksin!

3 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Hei en ole kiltalainen mutta kiinnostunut ja löysin ihan sattumalta tämän blogin. Taisiis kävin täällä joskus kuukausi sitten eikä ollut mitään luettavaa ja nythän täällä on vaikka mitä.

Yks yleinen kysymys.
Killan sivuilta kävin lukemassa että olitte keskiaikamarkkinoilla Turussa, oletteko kanssa tulossa Hämeenlinnaan? Jos ootte, niin missäpäin sijaitsee piste?

Sitten juttuun liittyen.
Mikä tuo kylmäpuretus on joka mainitaan?

Laitan blogin mun feediin, hyvä juttu!

Ulla kirjoitti...

Anna,

Puutarhan värejä tässä blogissa esitelevä Eila on Hämeenlinnan k-aikamarkkinoilla värjäämässä - tarkempaa paikka siellä en tiedä.

Kylmävärjäys tarkoittaa värjäämistä ilman lämmönnostoa eli annetaan vaan värjääntyä pitkiäkin aikoja esim. viikko -kuukausi.

Ulla

Eila A kirjoitti...

Hei! Kuten Ulla jo ehti kertoa, olen Hämeen linnan Keskiaikamarkkinoilla pitämässä värjäystyönäytöstä, yhdessä Sirkka Ojasen kanssa. Sijaintimme on Linnan puistossa, jossain rannan lähellä, sillä käytämme värjäyksissä ehtaa Vanajavettä (mitähän mielenkiintoisia kemikalleja se mahtaakaan pitää sisällään...). Nähdään siellä!