keskiviikko 20. elokuuta 2008

Head reisi! = Hyvää matkaa!


Laupan kartano kuva Päivi Hintsanen


Painotyö menossa kuva: Päivi Hintsanen


Olenpa taas yhtä kokemusta rikkaampi - ja Päivi myös! Vietimme toissa viikonlopun Eestissä perunapainon ja hyvien ihmisten parissa.

Osallistuimme kolmansille kansainvälisille Perunapaino festareille eli Rahvusvaheline Kartulitrüki Festivaleille. Festarit järjestettiin Laupan kartanossa n. 100km Tallinnasta Viljandin suuntaan. Festareiden järjestäjänä toimivat Katri Kuusk ja Mirja Majevski. Kartulitrüki festareiden kotisivuille pääset tästä http://www.printpotato.pri.ee/

Laupan kartanoon kokoontui perjantai - iltapäivänä parisenkymmentä ihmistä - suurin osa porukasta oli eestiläisiä taiteen/ graafisen/ tai jotain muuta sinnepäin alan opiskelijoita tai tekijöitä. Lisäksi me kaksi suomityttöä ja yksi espanjalainen valokuvaaja. Perjantai käynnistyi avajaisjuhlallisuuksilla. Tosi mainion avajaisluennon piti englantilainen John Phillips London Print Studiosta http://www.londonprintstudio.org.uk/index.html. John sai meidät uskomaan, että perunalla on painoarvoa - peruna on muuttanut maailmaa ja muuttaa sitä edelleen : -)

Lauantain ja sunnuntain työskentelimme. Perunapainoa tehtiin monenlaisille papereille ja monenlaisin värein mm. maavärejä käyttäen, tekniikkana munatemperana. Ja pidinpä itsekin pienen alustuksen lauantaina - kerroin maa- ja kasvivärien luonnonläheisistä käyttömahdollisuuksista kankaan- ja paperin kuvioinnissa.
Festareiden aikana valmistuneista töistä kootaan näyttely Eestin taideakatemian (Eesti Kunstakademia) galleriaan - toivottavasti mekin päästään sinne mukaan!

Ja kyllä, kyllä - peruna on kuin onkin aivan loistava työväline painokuvion tekemiseen: aina saatavilla, edullinen ja toimiva sekä melkoisen monipuolinenkin! Ja eestiläiset ovat mukavia, matkustaminen julkisilla välineillä älyttömän halpaa ja eestin kieli on suomalaisen korvassa ehkä maailman hauskin kieli. Festarista jäi mukavat muistot - festaritarinoita lisää sitten ehkä seuraavien Värjäripäivien nuotiotulilla....

Ei kommentteja: